Evcil Hayvan Sahiplendirme ve Bilgilendirme Sitesi Evcil Hayvan Sahiplendirme ve Bilgilendirme Sitesi
Arama Yap
İlan Ekle

Balık Bakımı ve Sağlığı

Balık Bakımı ve Sağlığı
Yazımızı Okuma süresi: 4 dakikadır.

Başlangıç Düzeyi Akvaryum Sahipleri İçin 10 Temel İpucu

Su Değerlerini Doğru Hale Getirin:

Akvaryum suyunun özellikleri, balıklarınızın uzun vadeli sağlığı için hayati öneme sahiptir. Musluk suyu, dengelenmesi gereken mineraller gibi birçok özelliği içerir. Su koşullarını biyolojik dengesini sağlamalısınız bu özellikleri çeşitli takviyeler kullanarak dengeleyebilirsiniz.

Balıkları Poşette Yüzdürün:

Akvaryum

İlginizi Çekebilir: Akvaryum Seçimi ve Balık Bakımı

Balıkları akvaryum sıcaklığına alıştırmak için, kapalı poşette en az 15-20 dakika boyunca akvaryum içerisinde yüzdürmeniz gerekecek. Her beş dakikada bir, poşete en az bir çeyrek su bardağı akvaryum suyu eklemelisiniz. Bu süreci tamamladıktan sonra, poşetten bir miktar su çıkarın ve balıklarınızın serbestçe yüzebilmeleri için suya indirin. Bu süreç, adapte sürecini kolaylaştırarak akvaryumunuzun kimyasını ve sıcaklığını birleştirir.

pH Denge ve Diğer Kimyasal Seviyeleri Koruyun:

pH seviyeleri, akvaryum suyunun asidite ve alkalinlik dengesini ölçer. Balıklarınızın çoğu, tatlı su balıkları için genellikle 6.6 ile 6.8 arasında, tuzlu su balıkları için ise genellikle 7.6 ile 8.4 arasında olan pH seviyelerinde iyi gider. Ayrıca, nitrat, nitrit ve amonyak gibi diğer seviyeleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

pH Ölçer

İlginizi Çekebilir: Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı

Su Sıcaklığının Doğru Olmasını Sağlayın:

Tankınızın su sıcaklığı, sucul yaşamı sürdürmek için yeterli olmalıdır. Tankınızın sıcaklığındaki büyük değişiklikler, balıklarınıza karşı ölümcül olabilir. Su tankınızı güneş ışığı alan veya soğutma havalandırma deliklerine yakın bir yere koymaktan kaçının. Tatlı su balıkları için su sıcaklığı genellikle 17°C - 28°C arasında, tuzlu su balıkları için ise 24 - 27 ºC arasında olmalıdır.

Düzenli Su Değişiklikleri Yapın:

Ayda bir akvaryum suyunun %25'ini değiştirmek, tankınızı temiz tutar ve nitrat konsantrasyonlarını dengelemeye yardımcı olur. Bu, artmış fosfat seviyelerinden kaynaklanan diğer kalıntıları ve atık ürünleri temizlemenizi sağlar.

Tank Camını ve Diğer Yapıları Temizleyin:

Bir miktar yeşilin tankınızda görülmesi genellikle endişe nedeni değildir, ancak fazlası zararlı olabilir. Yosun birikimi, tankınıza puslu ve bataklık bir görünüm kazandırır ve suyun oksijen miktarını azaltabilir. Yosunu nasıl kontrol edeceğinizle ilgili daha fazla ipucu için "Akvaryumunuzda Yosun Büyümesini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?" adlı blogumuza göz atın.

Akvaryum

İlginizi Çekebilir: Beyaz Benek Hastalığı ve Tedavi Yöntemi

Tankınız İçin Doğru Boyutu Seçin:

Büyük bir grup evcil balık beslemek cazip olabilir, ancak tankınızı aşırı kalabalık tutmak pek iyi bir fikir değildir. Bu durum, düşük oksijen seviyelerine, balıklarınızın hastalıklara karşı savunmasız olmasına ve su kalitesinin düşmesine neden olabilir. Pet Danışmanlarımıza evcil balığınız için uygun tank boyutları hakkında soru sorun.

Uyumlu Balık Türlerini Seçin:

Birçok balık türü, belirli ortamlar altında bir arada yaşayabilir. Balıkların uygun alan, yiyecek ve diğer ihtiyaçlara sahip olması durumunda genellikle birbirlerini rahat bırakırlar. Ancak, bazı balık türleri ev alanları konusunda territorial veya agresif olabilir. Bu nedenle, birbirleriyle barış içinde yaşayabilecek balıkları araştırmanız önemlidir.

Balıklarınızı Aşırı Beslemekten Kaçının:

Akvaryumu sürdürmek için kritik bir kuraldır. Balıklarınızı aşırı beslemek, tankınızdaki atık ve kalıntı miktarını artırabilir. Çoğu balığın hayatta kalması için büyük miktarda yiyeceğe ihtiyaçları yoktur. Aşırı besleme ayrıca yosun büyümesini teşvik edebilir, su kalitenizi ve oksijeninizi daha da düşürerek balıklarınıza zarar verebilir. Düzenli bir besleme programını sürdürmek ve uygun miktarda yiyecek sağlamak önemlidir.

Cevaplar - 0