Köpeklerde Davranış Bozukluğu

Köpeklerde Davranış Bozukluğu

Köpeklerde Davranış Bozukluğu

Köpeklerde davranış bozuklu hem sizin hem de köpeğinizin hayatını olumsuz etkiler. Köpeğiniz yavruyken sahipleri tarafından çok fark edilmez ya da önemsenmez ama ilerisi için ciddi sorunlar teşkil eder. Köpeğimizdeki davranış bozukluğunu yavru iken fark edip önlem almamız gerekir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ya yeteri kadar bilgiye sahip olmalı ya da uzmanlar tarafından destek almalısınız.

Davranış bozukluğu köpeğin havlaması, ısırması, tuvalet yapması ya da koşuşturması olarak düşünmek yanlıştır bu köpeğin doğasında vardır bunlarla savaşmak yanlış ve doğaya aykırıdır bunları nerede ve nasıl yaptığı davranış bozukluğu olarak gözlemlenmelidir. Köpeğimizin sosyalleşme eğitiminden hemen sonra davranış bozukluğu meydana gelebilir buda dört ya da altı aylıkken oluşmaya başlar önlem alınmaz ise bir yaşından sonra bunu ortadan kaldırmak çok zor hatta imkânsız olacaktır. Köpeğiniz altı aylığı geçtikten sonra sahibine hırlama, ısırma, saldırma, diş gösterme, diğer canlılara saldırma agresif davranışlar ve kimseyi yanına yaklaştırmama gibi bir sorunu var ise hemen bir uzmandan yardım alıp bu durumun önüne geçmelisiniz. Köpeğinizi çok iyi tanımalı bu davranışlar sergilediği yeri etkenleri iyi gözlemlemelisiniz ki ne ile savaştığınızı bilmeli ona göre bir destek almalı ya da köpeğinize ona göre bir davranış şekli kazandırmalısınız.

Köpeklerde davranış bozukluğu sahibi ile geçireceği zamanı en iyi şekilde gösterir bunun için köpeğinizin bu davranış bozukluğunu önceden teşhis edip bir uzman aracılığı ile önlem almalısınız. Köpeğinizin doğasında olan davranışları yok etmeniz imkansızdır bunları yok etmek yerine onları nerede ve nasıl kullanmasını göstermek olacaktır. Bu davranışları nerelerde sergilediği, neye ihtiyacı olduğunu belirlemek işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Siz ve köpeğinizin daha iyi ve daha uyumlu yaşaması için köpeğinizle ilgili her konuda bir uzman tarafından destek almanız köpeğinizle daha kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmeniz anlamındadır.

İlginizi ÇekebilirDişi ve Erkek Köpek İsimleri

Köpeklerde davranış bozuklukları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu bozukluklar, genellikle çevresel faktörler, genetik etmenler, eğitim eksikliği veya sağlık sorunları gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. İşte köpeklerde sıkça görülen bazı davranış bozuklukları ve bunlarla başa çıkma yöntemleri:

Agresif Davranışlar:

  • Nedenleri: Korku, savunma, saldırganlık, egemenlik duygusu gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.
  • Çözümler: Eğitim, sosyalleşme, olumlu takviyeler ve gerektiğinde uzman yardımı.

Ayrılma Kaygısı:

  • Nedenleri: Sahibinden ayrı kalmaktan duyulan endişe.
  • Çözümler: Yavaş alıştırma, oyuncaklar veya aktivitelerle meşgul etme, sabahları kısa ayrılıklarla başlama.

Havlama Sorunları:

  • Nedenleri: Dikkat çekme, sıkılma, korku veya diğer köpeklerle iletişim kurma amacıyla.
  • Çözümler: Uygun eğitim, sosyalleşme, sakinleştirici oyuncaklar.

İşaretleme Davranışları:

  • Nedenleri: Territorial davranışlar, stres, cinsel olgunluk.
  • Çözümler: Kısırlaştırma, uygun eğitim, temizlik ve hijyen önlemleri.

Çekme Davranışı:

  • Nedenleri: Yetersiz yürüyüş eğitimi, heyecan, enerji patlaması.
  • Çözümler: Yürüyüş eğitimi, ödül tabanlı eğitim, uygun egzersiz.

Yeme Bozuklukları:

  • Nedenleri: Stres, sağlık sorunları, kötü alışkanlıklar.
  • Çözümler: Veteriner kontrolü, uygun diyet, düzenli besleme saatleri.

Eğer köpeğinizde ciddi davranış problemleri yaşıyorsanız, bir veteriner veya profesyonel bir köpek eğitmeninden yardım almanız önemlidir. Her köpek bireyseldir ve davranış sorunlarının kökenini anlamak ve etkili bir çözüm geliştirmek için uzman görüşüne başvurmak faydalı olacaktır.

İlginizi ÇekebilirEn Akıllı Köpek Cinsi & En Akıllı Köpek Irkları

Makale için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapmak İstermisiniz ?