Papağan Hastalıkları

Papağan Hastalıkları
İçindekiler

Papağanın Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Vahşi yaşamda papağanlar av hayvanıdır. Tehlikelerden korunmak ve güvende olmak için atik ve çevik olmak zorundalar. Papağanların hasta olduğunu anlamak için onları iyi analiz etmelisiniz. Davranışlarında ve karakterlerinde meydana gelen değişiklikler papağanınızın hasta olduğu konusunda size ipucu verir. Hasta olan bir papağan kambur şekilde durur. Tüyleri yolunmaya başlar. Gagası ile kafesin kenarından sarkar. Titreme tutan papağanlar ‘da dengesizlik görülür. Kişisel bakımını yapmakta zorlanır. Hasta olan papağan kilo kaybetmeye başlar.

Papağan Hastalıkları

Hasta Olan Papağanın Davranışlarında Oluşan Değişimler

Hasta olan papağanın ses tonu değişir. Kanaları sarkar. Hareketsizlik, kişiliğinde değişme, dışkısının renginde değişme, dışkıda kan gelme, gözleri yarı açık kalma, kafada seğrileme, şişkinlik, simetri bozukluğu, tüylerin dağınık ve kabarık olması, ayaklarda şişme, ayak ve bacak derisinde döküntüler, nefes alırken kuyruğu yukarı kaldırma, açık gaga ile nefes alma, hapşırma gibi durumlar görülür.

Papağan Hastalıkları

Papağanlarda En Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?

  1. PAPAĞAN HUMMASI : (Psitakoz – Papağan Ateşi): Papağan hücrelerinde ortaya çıkan bu hastalığın oluşum nedeni zararlı bakterilerdir. Papağan humması olan kişilerde iştahsızlık, nefes almada güçlük, depresyon, ishal ve gözde çapaklanma görülür. Tedavi edilmeyen bu hastalık papağanın ölmesine yol açar. Hastalık veteriner tarafından verilen doğru antibiyotiklerle iyileşir.

  2. POLYONA VİRÜSÜ : Polyoma virüsü olan papağanların karnı şişer. İştahsız olan papağanlar çok sık kusar ve aşırı kilo kaybeder. Virüs hastalıklı bir kuştan geçer. Muhabbet kuşlarında bu virüs yoğun biçimde görülür. Genç kuşak kuşları etkisi altına alan bu virüs ölümcüldür. Korunmanın en iyi yolu aşı yaptırmaktır. Aşı kuş henüz yavruyken yapılır. Virüse kapılmış kuş hayatını kaybeder. Virüs bulaşan kuşa artık yapılacak bir tedavi yoktur.

Papağan Hastalıkları

  1. PACHECO HASTALIĞI : Özellikle titreme, anoreksi, yeşil ve kıvamsız dışkı ve uyuşukluk gibi bariz semptomları olan bu hastalık da viral ve ölümcül niteliktedir. Özellikle sümük ve dışkı ile bulaşan bu virüs, kuşlar stres altında kaldığında kendini belli etme özelliğine sahiptir. Taşınma, arkadaşının ölümü ya da üreme gibi stresli dönemlerden geçen papağanlarda bu virüsün çıkma olasılığı daha yüksektir. Acyclovir içerikli bir antibiyotik Pachero virüsünün kalıcı çözümüdür. Öte yandan erken teşhis ve tedavi edilmeyen virüs böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir.

  2. GİYARDİYA KİSTİ :  Bu hastalık parazitlerden kaynaklanır. İshal, ciltte kuruma, kaşıntı ve kilo kaybı ile hastalık ortaya çıkar. Antibiyotik ile tedavi edilir.  Korunmanın en iyi yolu ise papağanın kafesinin daime temiz tutulmasıdır.

 

Soru Sor

İlginizi Çekebilir

Benzer İçerikler