Akvaryum Seçimi ve Balık Bakımı

Akvaryum Seçimi ve Balık Bakımı

Hemen hemen herkesin bir dönem evinde balık besleme merakı olmuştur. Ya da evine bir akvaryum almayı düşünmüştür. Ancak çoğu kez iş yoğunluğu bazen de bakamayız endişesi bu düşüncemizden vazgeçmişizdir. Aslında oldukça eğlenceli ve dinlendirici olan bu uğraş teknolojinin her geçen gün gelişmesine bağlı olarak bilgiye ulaşmanın da kolaylaşması ile birlikte son derece zahmetsiz hale gelmektedir.

Akvaryum Seçimi ve Balık Bakımı

Akvaryumların en güzel yanı hiç kimseye zararı olmamasıdır. Küçük çocuğunuz var ise onun eğitimi için güzel bir başlangıç olacaktır.

Bugün size evimizde balık bakımı ve akvaryum seçimi konusunda bazı bilgiler paylaşmak istiyoruz.

Hali hazırda bir akvaryumunuz yok ise bir pet shop’tan akvaryum almamız gerekmektedir. Benim akvaryumum var diyorsanız öncelikle bu akvaryumun kaç litre su kapasitesine uygun olduğunu öğrenmeniz lazım peki bunu nasıl öğreneceğiz derseniz çok basit bir matematik işlemiyle hesaplayabiliriz. Akvaryumun yanına bir adet metre ile gidip önce uzunluğunu sonra genişliğini daha sonra da yükseklik ölçülerini alıp hepsini aynı anda çarpmak ile akvaryumun kaç litre olduğunu öğrenebilirsiniz. Akvaryumun kaç litre olduğunu öğrendikten sonra bu litrelerde hangi tür balıkları daha rahat bir şekilde beslemek için balık seçimine geçebilirsiniz. Akvaryumunuz yok ise pet shop’tan akvaryum alacağınız zaman akvaryumun litresine göre dizayn ve balık seçimine özen gösteriniz.

Akvaryum ve Balık Seçimi Bakımı

İlginizi ÇekebilirBeyaz Benek Hastalığı ve Tedavi Yöntemi

Kendi Akvaryumunu Yap

  1. Akvaryumu kendiniz yapacaksanız camları yapıştırmak için akvaryum silikonu kullanmanız gerekmektedir. Diğer silikonlar kuruduktan sonra dahi balıkları zehirleyebilir. Bu sebepten hazır bir tank almak her zaman daha iyi olur.
  2. Akvaryum büyüklüğüne göre filtreleme seçimi önemlidir. Büyük akvaryumlarda dış filtre gerekiyor. Daha çok su sirkülasyonu ve temizlik işlevi görür.
  3. Tank ebadına göre ısıtıcı seçmek gerekmektedir. 100 lt ye 100 watt oranı genel olarak kabul görmüştür.
  4. Mutlaka oksijen için hava motoru gerekmektedir. Havasız akvaryumda balıklar su yüzeyine çıkarak su üzerinden oksijen almaya çalışırlar ve bir süre sonra ölürler.
  5. Akvaryumu kurup suyu doldurduktan sonra biyolojik dengeyi sağlamak için gerekli su düzenleyiciler kullanmak lazım. Biyolojik denge çok önemlidir. Balıkları alıp başka bir tanka koyduğunuz zaman balıklar strese girebilirler yeni ortama alışmak zaman ister. Su değerleri değiştiği için balık kendisini rahat hissetmez. Akvaryumu balıksız olarak 1 hafta bekletin, ısıtıcı, filtre ve hava motoru çalışır vaziyette.
  6. Balıkların istediği ısı değerlerine bakarak tankın ısınını mutlaka sabitlemek gerekir. Su değişimlerinde suyun %20 lik kısmını dip çekerek boşaltıp 2 gün açık bir kapta bekletilmiş ve aynı sıcaklıkta olan suyu eklemek gerekir. Suyun hepsini ve büyük kısmını değiştirmek balıklarda ciddi sorunlar açar. Yine su değişimlerin de dezenfektan, klor önleyici ya da sera aquatan gibi su düzenleyicileri kullanmak gerekli.
  7. Balıkları yemlemede azar azar ve yiyebilecekleri kadar günde 1-2 sefer verilmelidir.
  8. En önemli husus balık seçimidir. Seçilen balıklar beraber yaşayabilecekleri türler olmalıdır. Tank ebadına göre balık sayısı seçilmelidir. 1 balığa 10 lt su temel alınarak balık sayısı belirlenmelidir. Bazı tür balıklarda daha çok lt gereklidir.
  9. Gerekli şartlar sağlandığında akvaryumcudan aldığınız poşetteki balıkları poşetlerinden çıkarmadan akvaryuma koyun. Poşetteki balıklar 10 dakika suyun üzerinde durarak aradaki su ısısı dengelensin. Sonrasında poşetin içerisine akvaryumunuz dan poşetteki kadar su ekleyiniz ve bu karışım içerisinde bir 10 dakika daha balıklarınızı poşette bekletiniz Bundan sonra balıkları ekleyebilirsiniz.
  10. İlk 1 hafta çok önemlidir. Bu süre zarfında balıkları sürekli takip etmek, gözetlemek olabilecek sorunlara hemen müdahale etmek lazım. İlk kurulan tanklarda oluşabilecek hastalıklar stres, mantar, beyaz benek gibi hastalıklardır. Bu hastalıkların başlangıç aşamalarını ve tedavi aşamalarını akvaryumcunuz dan bilgi alabilir ya da internetten araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
  11. İlk haftayı atlatan balıklar tanka alışmıştır ve her gün düzenli şekilde balıkları gözlemleyerek sağlıklı balıklar besleyebilirsiniz. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi teknolojik gelişmeler işimizi son derece kolaylaştırıyor. Akvaryumların çoğunda suyu temizleyen motorlar mevcut. Ama eğer fanusta ise balıklarınız. Unutulmaması gerekenler

Akvaryum ve Balık Seçimi Bakımı

İlginizi ÇekebilirSarı Prenses Cinsiyet Ayrımı

Su değişimlerini haftada 1 kere suyun kirlenmesine göre ve balık sayısına göre %10-30 şeklinde dip çekerek yapılmalıdır.

Eklenecek su, tanktaki su ile aynı sıcaklıkta ve dinlendirilmiş bir su olmalıdır.

Akvaryumunuza Balık Satın Alırken Dikkat

  1. Alacağımız balık, sahip olduğumuz balıklarla uyumlu olmalı. Akvaryumcularda aşırı kalabalık akvaryumlarda gayet iyi geçinen balıklar sizin akvaryumunuzda aynı tavrı göstermeyebilirler. Türlerin uyumu hakkında, tecrübeli kişilerin fikrini almak doğru olur. Kitaplarda verilen kombinasyonlar genellikle ideal akvaryum ölçüleri için geçerlidir. Maalesef çoğunlukla daha ufak akvaryumlarda balık besleniyor, bu unutulmamalı.
  2. Çikletleri yavruyken grup halinde (Örneğin 5 tane) almak pek çok açıdan avantajlıdır. Yavruların adaptasyon yeteneği fazladır, yerlerini yadırgamazlar, ucuzdurlar. Grup içerisinden yeterli sayıda dişi ve erkek çıkma olasılığı yüksektir
  3. Sağlığından emin olamadığınız balığı kesinlikle almayın. Kısa sürede toparlanacağı söylenen balıkları, kısa süre sonunda eğer iyilerse alırsınız. Kargodan o gün gelmiş balıkları almamaya özen gösterin, gerekirse ayırtıp sonra alın.
  4. Almaya karar verdiğiniz balıkları seçerken acele etmeyin. Çikletler çok iştahlıdırlar, onları yem yerken izleyin. Aynı tür içinde en aktif olanları seçin. Yüzgeçleri sürekli kapalı olanlardan şüphelenin.
  5. Henüz olgunlaşmamış yavru Çikletlerin, erişkin renklerinde olması hormonlu oldukları anlamına gelir. Hormon etkisi geçtiğinde gerçek renk ve cinsiyetlerine dönseler ve çoğu kez üreme yeteneklerini kaybetmeseler bile bu balıkların büyümeleri gecikebilir.
  6. Aldığınız balıklarla uzun yolculuk yapacaksanız, balıkların tok olmamasına dikkat edin. Dışkılar az miktardaki suyu süratle bozacaktır. Ayrıca tok balığın oksijen tüketimi fazladır. Bu da torbada kalış süresini kısıtlar.

Akvaryum ve Balık Seçimi Bakımı

İlginizi ÇekebilirBalık Bakımı ve Sağlığı

Balık Bakımı Nasıl Yapılmalı

Balıkların beslenmeleri kolay gibi görünse de aslında bir miktar incelik isteyen bir uğraştır. Balık beslenirken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunur bu hususlar şu şekilde olacaktır;

Balık yemleri akvaryumda tek bir alana bırakılmamalıdır. Yemlerin akvaryumda homojen bir şekilde dağıldığına özen gösterilmelidir.

Çoğu balık için gün içerisinde iki defa yem vermek yeterli olacaktır ancak bazı balık türleri için bu durum değişkenlik gösterebilir.

Palet yem adında olan yemlerin balıklara verilmeden önce belli bir süre boyunca ıslatılması gerekir.

Akvaryumdaki yemler balıklar tarafından yenmiyorsa, belli bir süre sonra, parçalanmadan akvaryumdan alınmalıdır. Aksi takdirde akvaryumun amonyak seviyesi çok hızlı artacaktır.

    Makale için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapmak İstermisiniz ?