Güvercin, ülkemizde en çok beslenen hayvan türlerinden birisidir. Bugün dünyanın hemen her yerinde birbirinden farklı güvercin ırkları karşımıza çıkar. Columba olarak da bilinen güvercingiller, 15 ile 80 cm arasında değişen boylarıyla nesli tükenen türleriyle birlikte 300 çeşit güvercin türü olduğu söylenmektedir. Ancak ülkemizde bunlardan 6-7 çeşidine sıklıkla rastlanmaktadır.
Güvercin, insanoğlunun evcilleştirdiği ilk kuş olma özelliğini korumaktadır. Dolayısıyla güvercin yetiştiriciliğinin tarihi de oldukça eskilere kadar gitmektedir.
Bitkisel ağırlıklı beslenen çeşitleri olduğu gibi kurtçuk ve salyangoz benzeri canlılardan beslenenleri de vardır. Tek eşli yapılarıyla yaygın olarak iki yumurtaları olur ve iki eş de kuluçkaya yatar. Birlikte yavruları besler, onları dış dünyaya karşı korur ve hazır hale getirirler. Farklı coğrafyalarda sportif ve hobi amaçlı yetiştirilen güvercinler, cinslerine göre Posta, Taklacı, Filo, Kostüm, Dalıcı-Dönücü, Makaracı ve Ses güvercinleri olmak üzere yedi sınıfa ayrılır. Güvercin Bakımı
Kuş yetiştiriciliği ayrı bir uzmanlık ister. Kuşlar naif canlılardır ve bazı türler hariç çabuk hastalanıp ölmeye meyillidirler. Bu sebepledir ki onları yetiştirirken özenli ve dikkatli olmak gerekir. Taklacı güvercin yetiştiricileri ise bu işi sadece bir hobi ya da ticaret olarak görmez.
Bir güvercin ya da kumru beslerken diğer tüm kuşlarda olduğu gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamanız ve onları güvende tutmanız esastır. Güvercinler her türlü yırtıcı hayvana karşı korunaksız hayvanlardır, o yüzden de eğer güvercinlerinizi dışarıda besliyorsanız mahalledeki vahşi hayvan topluluğunun, sokak kedilerinin ve köpeklerinin onları yem yapmamasını sağlamanız gerekir. Eğer güvercinlerinize güzel bakarsanız size 20 yıla kadar arkadaşlık edebilirler.
İlginizi Çekebilir: Güvercin Eşe Atılması
Eğer sadece 1 ya da 2 tane güvercininiz varsa onları evinizde, büyük bir kafeste tutmayı deneyebilirsiniz. Kafesi doğrudan güneş ışığından korumalı ve evinizde bulunan kedi ya da köpeklerden uzak bir yerde konumlandırmalısınız. Güvercin kafesi en az 60 santimetre genişliğinde, 60 santimetre uzunluğunda ve 60 santimetre eninde olmalı. Elbette bundan daha büyük bir kafes her zaman tercih sebebidir. Kafesin bakımını sağlamak ve güvercinlerinize içinde yaşamaları için huzurlu bir ortam oluşturmak için kafesi her gün düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.
Güvercinlere bahçede bakılacaksa bir kümes ortamı da oluşturulabilir. Aslına bakılırsa güvercin beslemenin en ideal yolu da budur. Eğer kümes oluşturulacaksa güvercinlerin uçuş alanı güneye ya da güneydoğuya bakmalıdır. Böylece gece boyunca soğuyan kümes kısa sürede ısınır. Ayrıca büyüme hormonun salgılanabilmesi için gerekli D vitamini ancak güneş ışığı altında sentezlenir. Bu da yavru güvercinler için oldukça önemlidir. Yine kümes etraftaki ağaç ve binalardan uzak olmalıdır.
Güvercinlerinizi yetiştiriyorsanız yalnızca onlar için bir alan değil, onların nihai yavruları için de bir alan ayırmanız gerekecektir.
Yarış güvercinlerinin kümesleri çok fazla vakit harcamamaları için tasarlanmalıdır. Bu, mümkünse kümesin çatısının düz olmaması yani sivri uçlara sahip olması gerekmektedir. Çünkü güvercinler konarken sivri uçlara ihtiyaç duyabilir.
Özellikle bu beslenme farklılıklarından meydana gelen tehlikeli ve tehlikesiz birçok hastalığı da hayatımıza taşıma tehlikesi vardır. Daha çok güvercin besleyenlerde görülen, bulaşıcı olabilen hatta ölümcül tehlike doğurabilen hastalıklardan korunmak için öncelikle hastalıkların ne olduğunu ve daha önemlisi nasıl belirtiler ile karşımıza çıkacağını bilmek gerekir.
Tedavi yöntemleri hastalıkların belirtilerini ve ismini belirledikten sonra alınması gereken önlemlere daha net ulaşılmasını sağlar. Özellikle güvercin besleyicileri başta olmak üzere tüm güvercin sevenlerin tedaviye giden yolda öncelikle hastalığı ve nedenleri bilmesi gereklidir. Bu konuda mutlaka araştırma yapılmasını tavsiye ederiz.
İlginizi Çekebilir: Güvercin Kümesi Nasıl olmalı
Bu kuşlar, ömürleri boyunca farklı dönemlerden geçerler ve bu dönemlerin her birinde ihtiyaçları da farklılık gösterir. Bunun için güvercin beslenmesi sırasında güvercinin içinde bulunduğu dönem dikkate alınmalıdır. Eğer annesinin veya babasını desteği olmadan yavru bir güvercine bakmak durumundaysanız, öncelikli olarak bir veteriner hekime başvurarak süt bileşeni temin etmelisiniz. Yavru güvercin beslenmesi genellikle şırınga yolu ile gerçekleştirilir. Yavrular 5 günlük olana kadar günde 2 – 3 kez sıvı mama ile beslenmelidir. Sonrasında ise büyük bir beslenme şırıngasına geçilmesi önerilir. Yavrular 3 haftalık olduktan sonra kafeslerine az miktarda yem bırakılmalı ve gagalamayı öğrenmeleri sağlanmalıdır. 4 – 6 haftalığa ulaşmalarının ardından ise normal güvercin yemi ile beslenmeye başlayabilirler.
Güvercin beslemek için yalnızca yemler kullanılmamalıdır. Çünkü yalnızca yem temelli bir diyet, güvercinlerde kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bunun için kuşlara düzenli aralıklar ile taze sebze ve meyve verilmelidir. Güvercinlerin beslenmesi için en uygun meyve ve sebzeler ise şunlardır: Havuç, Yaban Mersini, Brokoli, Elma, Armut, Kavun, Ispanak gibi taze yeşillikler.
Güvercingilleri diğer kuşlardan ayıran bazı önemli özellikler bulunmaktadır. Bunların başında, su içme şekilleri ve yavru besleme özellikleri gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: Güvercinlere hastalık bulaşma sebepleri
GÜVERCİN SU İÇME ŞEKİLLERİ
Güvercingillerde su içme şekli diğer bir çok kuştan farklıdır. Diğer kuşlar, bir yudum su alıp kafalarını yukarı doğru kaldırarak suyu yutarlar. Kuşlarda burun delikleri ile gagaları arasını kapatabilecek bir yapı bulunmaz. Bu nedenle kuşlar, vakum oluşturup suyu ememezler. Suyu gırtlaklarına iletebilmek için kafalarını yukarı kaldırma gereksinimi duyarlar. Ancak güvercingiller, burun deliklerini de suya daldırırlar ve yemek borusundaki kasların yardımı ile vakum oluşturarak aynı memelilerde olduğu gibi suyu emerek içerler. Bu özellik sadece güvercingiller familyasına ait kuşlarda bulunmaktadır. Bu özellikleri nedeni ile güvercinlerin içecekleri su kaynaklarının ya da su kaplarının gaga ve burun deliklerini daldırabilecekleri derinlikte olmaları gerekir. Güvercin Bakımı için detaylara dikkat edelim.
GÜVERCİN TEMİZLİK VE AŞILARI
İlginizi Çekebilir: Güvercin ilanları